2022-03-04 14:32:22• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Ellenőrzik a polgári óvóhelyek állapotát. A Szatmár megyei menedékek jó része felújításra szorul

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség képviselői fokozottan ellenőrzik a polgári óvóhelyek állapotát - jelentette ki az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) vezetője, Raed Arafat.

Raed Arafat pénteki sajtótájékoztatóján számolt be erről, hangsúlyozva azonban, hogy 'nagyon kicsi a valószínűsége', hogy ezekre a menedékhelyekre valóban szükség lesz. De ki kell üríteni őket, ha az eredetitől eltérő rendeltetésük lett időközben. Rámutatott, egyes óvóhelyek a lakótársulások, mások a helyi hatóságok adminisztrációja alá tartoznak, de vannak olyan helyiségek is, amelyeket senki nem kezel.


'Ez nem újdonság, ezt már sokszor elmagyaráztuk, csak senki nem gondolta, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor jó felkészülni, ez nem azt jelenti, hogy problémákra számítunk, de a felkészülés kötelező. A háztömbökben lévő óvóhelyek egy részét más célokra használják. Ezeket át kell rendezni, és vissza kell állítani rendeltetésszerű használatukat. Ezzel az IGSU és a helyi hatóságok munkatársai foglalkoznak' - mondta a belügyi államtitkár.


Leszögezte, minden óvóhelynek szánt helyiséget ki kell takarítani, és fel kell szerelni a szükséges minimummal, legalább takarókkal, és felszólította a lakótársulásokat és a helyi hatóságokat, hogy ezt tegyék meg. 'Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy nálunk szükség is lesz ezekre, de kötelességünk felkészülni' - tette hozzá.


Ahogyan azt már korábban ismertettük, Szatmár megyében három polgári védelmi irányítópont és 59 állami óvóhely található.


Az elsődleges megyei irányítópont a szatmári törvényszék épületének alagsorában található, viszont ez jelen pillanatban használhatatlan állapotban van. Az épület földszintjén található fűtésrendszer meghibásodása korábban ugyanis „árvizet” okozott, így az alagsori falak átáztak és toxikus gombák szaporodtak el a helyiségben, azaz a polgári védelemmel kapcsolatos feladatok innen történő irányítása szinte teljesen lehetetlenné vált.


Van ugyanakkor egy pótlólagos irányítási pont is a megyében, de ezt sem lehetne egyik napról a másikra üzembe helyezni. A pótparancsnokság egy tasnádi épület alagsorában található, viszont komoly karbantartási és tisztítási munkálatokat igényelne, illetve jelenleg a szükséges kommunikációs berendezéseknek is híján vannak itt. A legjobb állapotban e pillanatban a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház alagsorában található irányítópont van, amely rendelkezik a vész esetén szükséges technikai felszereltséggel, így ez az objektum bármikor bevethető éles szituációkban is. A katasztrófavédelem az irányítópontokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy egy projekt keretében már zajlik egy új megyei központ kialakítása, mely a felügyelőség székhelye mellett található épületben kap majd helyet.


Szatmár megyei szinten összesen 59 óvóhely áll a lakosság rendelkezésére, melyek vészhelyzet esetén megközelítőleg 30.000 embert tudnának befogadni. Ezek többnyire tömbházak, közintézmények és cégek pincéiben kerültek kialakításra.


Szatmárnémetiben 23 óvóhelyet tartanak számon, Nagykárolyban 3-at, Tasnádon 2-t, a vidéki községekben pedig 31-et, illetve ezek mellett vannak még magánkézben levő, a civilek házai alatt kialakított bunkerek is, bár ezek számát a hatóság nem pontosította. Az állami óvóhelyek pontos címeit ide kattintva elérhető cikkünkben közöltük.


A helyszíni felmérések nyomán a felügyelőség megállapította, hogy az óvóhelyek túlnyomó többségében karbantartási és javítási munkálatokat kell(ene) elvégezni, illetve több helyen a tömbházak hőszigetelését követően nem festették vissza a polgári védelem szimbólumát, azaz a narancssárga négyzetben található kék háromszöget, mely az óvóhellyel rendelkező épületeket hivatott jelölni.


A hatályos törvények értelmében békeidőben az óvóhelyeket lehet más célra is használni, viszont csak oly módon, hogy szükség esetén a helyiséget legfeljebb 24 órán belül ki lehessen üríteni. Sőt, a törvény azt is előírja ezen óvóhelyek fenntartóinak (tömbházi adminisztrátorok / lakóegyesületek / cégek) és használóinak, hogy a menedéket megfelelő, bármikor használatba vehető állapotban tartsák.


A modern technikának köszönhetően egyébként az interneten, alig pár kattintással értesülhetünk a legfontosabb információkról, melyeket jó tudni a kritikus helyzetekben. A fiipregatit.ro oldalon nem csak a kémiai vagy nukleáris katasztrófákra és támadásokra vonatkozó anyagokat találunk, hanem tűzesetre, viharokra, de még a nyári kánikulára is felkészítenek. A belügyminisztérium által működtetett oldalnak van egy könnyen kezelhető telefonos alkalmazása is. A „DSU” néven fellelhető applikáció nem csak a közelgő viharriasztásokról tudósít, hanem számos egyéb tudnivalót is tartalmaz, pl. térképen jeleníti meg a legközelebbi óvóhelyeket. Remélhetőleg nem kell ezeket éles helyzetben is használnunk, de jó tudni, hogy hol is találhatjuk meg az életmentő információkat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: